Welkom bij Overspanne

MANTELZORG, DAAR KIES JE NIET VOOR, DAT OVERKOMT JE.

In 1999 startte ik met mijn nieuwe baan als HR-officer, mijn kinderen waren 4, 5 en 6 jaar oud.
Na 10 jaar nam ik afscheid om als leidinggevende te starten. In die 10 jaar bij HR heb ik de enorme zoektocht doorgemaakt met onze oudste zoon, wat is er aan de hand, waar is hij op zijn plek, hoe organiseren we het thuis, kan hij nog thuis blijven wonen? Dit ging met vallen en opstaan.

In mijn afscheidsbrief van mijn leidinggevende stond het volgende:
Anne, als ik terugkijk op de afgelopen 10 jaar ontstaat er een compleet beeld. Daarbij is bewondering op zijn plaats. Door allerlei omstandigheden heb je zeker niet de gemakkelijkste periode in jouw leven bij ons doorgebracht; omstandigheden waarbij menigeen in zak en as zou geraken, jij niet. Ondanks alle sores als gevolg waarvan we zeker ook jouw downs gezien hebben, wist je altijd weer overeind te blijven of te krabbelen en jouw werk te doen. Niet zomaar. Nee. Op jouw manier. Je toonde ongelofelijke veerkracht.
Natuurlijk ben je door de organisatie maximaal gefaciliteerd om jouw werktijden waar nodig flexibel in te vullen. Je hebt dit nooit misbruikt, nooit ten onrechte gebruik van gemaakt. Nee, je hebt dit meer dan terugbetaald.

Hier gaat het wat mij betreft in de essentie om. Het met elkaar in gesprek zijn en blijven en zoeken naar de mogelijkheden.

 

Krijg jij het nog georganiseerd?

Die vraag wordt niet vaak gesteld, ook op de werkvloer niet. Toch is 1 op de 4 werknemers een mantelzorger.
Vaak weten collega's het niet van elkaar, laat staan je leidinggevende.
Als mantelzorger heb je er een onbetaalde baan bij. De zorg voor een naaste. Zorg die de gebruikelijke zorg overstijgt.

Is het nog in balans?

Wil je er ook niet aan omdat je dacht 'Dat zal mij niet gebeuren!'. Ik moet dit kunnen.
Hoe groter je gevoel voor verantwoordelijkheid, hoe hoger je de lat voor jezelf legt, hoe meer je denkt het alleen op te kunnen lossen en te weinig adempauzes neemt. Hoe groter de kans dat je onvoldoende naar je lijf luistert.

Zolang spanning en ontspanning met elkaar in balans zijn en elkaar regelmatig afwisselen, is er niets aan de hand. Maar wat als je lijf signalen afgeeft van vermoeiheid, lusteloosheid, concentratie problemen, slechter slapen, dan wordt het tijd om serieus te kijken wat er aan de hand is, misschien kan ik iets voor je betekenen?

Verminderen van stressfactoren is niet de oplossing. Daar heb je namelijk niet altijd invloed op.
De manier waarop je met stress omgaat wel!

Met overspANNE naar de ontspanning.

 

© 2023 Overspanne
Website door OVK webdesign