een groene ZONdag

een groene ZONdag

Als het even wat minder met je gaat, zoek het bos op, een groen park of misschien heb je wel een fijne tuin.

Vandaag was zo'n dag. Wat ga ik met mezelf doen? Niet vooruit te branden.
Maar het was een schitterende ZONdag!!!!!!!

Normaal ben ik zondagmorgen hardlopend in het bos. Ik noem het "het bijna hardloopclubje", we gaan namelijk steeds trager. Als ik het niet voor elkaar krijg om te gaan "bijna harlopen", om wat voor een reden dan ook, bevind ik mij op zondag liever niet in het bos. Ik heb daar een negatieve associatie mee. Veel mensen met veel te mooie kleren in het bos, kinderen met zondagse kleren, mochten deze nog bestaan, die niet mogen klimmen en klauteren want ….. Wandelen in line, achterelkaar, voor mij niet te doen.

Maar gisteren ben ik met Willem er toch even uit geweest. Ik moest van mezelf en Willem moest mee. Sneu he! Even met ons 2-en. En wat was het heerlijk. Prachtige omgeving, veel groen, bos, nog niet te druk, schitterende zon, blauwe luchten, zingende vogels en op tijd weer weg! Het voelde als vakantie. Wat wil je nog meer.

Ik heb verschillende constateringen gedaan in het bos:

Zonnebrillen: vaak op je hoofd zetten, het levert dagdagelijkse stress en dat is soms best lekker maar het geeft mij ook ontzettend veel lol. Als je het belangrijk vindt om de coupe in orde te houden, laten zitten die bril, anders op en af met dat ding.  Lekker in gevecht ermee en natte broeken plassen.

Fata morgana: ik was ervan overtuigd dat ik verderop water zag. Daar moest ik naar toe. We hebben zeker 20 minuten gezocht naar het water, niet te vinden. Ik geloof dat ik aan een bril toe ben. Het leverde wel weer een extra km. lopen op.

Beleving: enorm genoten van alles om me heen. Maar ik constateerde vooral dat als ik in het bos loop ik mentaal en fysiek tot rust kom.
Alle andere zaken kan ik even laten voor wat het is. Dat heet ontspANNE. Simpelweg je lichaam en geest te laten herstellen van inspanning. Het is de herstellende werking van de natuur.
Het gaat dan over 4 kenmerken van de natuur die een herstellende werking hebben op ons stresssysteem.

  • Being away: je bent even helemaal weg van de dagelijkse beslommeringen. Een effect dat heel snel optreedt zodra je in een groene omgeving bent.
  • Soft fascination: de natuur trekt automatisch je aandacht, zonder dat het moeite kost. De natuur ver- wondert en verzacht.
  • Putting in perspective: zijn en wandelen in de natuur helpen ons ervaringen, gedachten en gevoelens in perspectief te zetten. De grootsheid van de natuur heeft een relativerend effect.
  • Pleasing our senses: de natuur geeft zintuiglijke sensaties, zoals de wind door je haren en op je wangen, de geur van het bos, de stilte, vogelgeluiden. Het is een 'mindfulness' ervaring waarin ruimte komt voor milde (zelf)reflectie, emoties accepteren en in actie komen.

Al wandelend in de natuur gebeurt er iets met mensen. Gezichten ontspannen, ogen kijken rustiger met relaxte aandacht voor de natuur, de ademhaling verloopt gelijkmatiger. En al wandelend komt er geleidelijk vertraging, de helderheid neemt toe en er komt serener contact met gevoelens en gedachten.

Ik wens je een NATUURlijke dag! Zin om een samen te bomen, ik loop graag met je mee.

Naar het overzicht

© 2023 Overspanne
Website door OVK webdesign