WAT DOET ALCOHOL MET STRESS?

WAT DOET ALCOHOL MET STRESS?

WIST JE DAT?

Alcohol is niet ontspannend maar levert juist stress op. Veel mensen ervaren alcohol als een ontspannend middel toch wekt alcohol stress op, als je kijkt wat alcohol met het lichaam doet.
Bij stress maken we namelijk het stresshormoon cortisol aan. Het stresshormoon cortisol wordt afgebroken door de lever. Dit duurt gemiddeld 2 dagen. Je kunt dus lang last houden van stress. De lever zorgt ervoor dat het bloed gefilterd wordt en schoon blijft. Dat doet de lever door giftige stoffen af te breken.

Maar helaas geeft de lever voorrang aan de afbraak van giftige stoffen. Alcohol krijgt daardoor voorrang op het afbreken en het opruimen van de cortisol in de lever. Cortisol blijft daardoor langer in het lichaam aanwezig, waardoor je langer gestresst bent.

JE BLIJFT DUS LANGER GESTRESST NADAT JE ALCOHOL HEBT GEDRONKEN!!!

Omdat alcohol de afbraak van cortisol remt, kan alcohol dus meespelen bij het steeds vaker opbouwen van stress. Alcohol heeft ook een negatief effect op de nachtrust. Alcohol maakt het moeilijker om door te slapen en veel mensen slapen onrustig na het drinken van alcohol. Na zo'n nacht wordt je vermoeider wakker. Hierdoor kun je weer prikkelbaarder zijn en sneller spanning ervaren. In de nacht werkt de lever ook minder goed als je slecht slaapt dus stapelt het probleem zich alleen maar meer op omdat je cortisol minder wordt afgebroken. 

Bron: alcoholinfo.nl.

Wat werkt dan wel als ontspanning? Lees mijn blog van 31 augustus.

Naar het overzicht

© 2023 Overspanne
Website door OVK webdesign