PIEKEREN HELPT NIET

PIEKEREN HELPT NIET

HET VERSCHIL TUSSEN PIEKEREN EN NADENKEN EN WAT WERKT!

Iedereen piekert wel eens en daar is niks mis mee. Dagdagelijkse dingen, zoals een afspraak bij je huisarts, je werk niet lekker georganiseerd krijgen, een niet zo'n lekker gesprek met een dierbare. Allerlei redenen waarom we kunnen piekeren. Het levert ons alleen niet zoveel op, sterker nog, veel piekeren kan leiden tot stress, angst en somberheid. Bovendien kost piekeren veel tijd en energie.

WAT IS NOU HET VERSCHIL TUSSEN PIEKEREN EN NADENKEN?

Het verschil tussen piekeren en nadenken is dat nadenken leidt tot een oplossing, terwijl er bij piekeren sprake is van een eindeloze reeks negatieve gedachten over de toekomst, over het verleden die maar door je hoofd blijven gaan. Die gedachten beginnen vaak met de woorden: 'Wat als ....?, 'Stel dat .....?
Wanneer je constateert dat je veel piekert, wordt het tijd om ermee aan de slag te gaan.

MAAR HOE DAN?

  • piekergedachten zijn bijna altijd negatieve gedachten. Als je jezelf weer betrapt op deze gedachten, MAAK ER EEN POSITIEVE GEDACHTEN VAN. Als je denkt "Ik kan dit niet", dan zeg je hardop tegen jezelf "Ik weet niet of ik het kan maar ik ga het in ieder geval proberen". Of: Ik denk aan het komend examen maar eigenlijk wil ik denken aan het feest van afgelopen weekend, dat was leuk. Het zal niet altijd even gemakkelijk zijn maar oefening baart kunst. Fietsen leerde je ook met vallen en opstaan. De functie van het hardop uitspreken helpt je met de beheersing van je emoties, je zaken te ordenen en ons brein efficienter te laten werken.

  • DOE EEN ONTSPANNENDE OEFENING, wanneer je merkt dat je begint te piekeren, ga dan iets anders doen. Iets anders doen leidt je gedachten af. Kom in beweging, werkt mentaal en fysiek erg goed.

  • je kunt ook fijne MUZIEK OPZETTEN, even DANSEN, zoek iets op, doe iets waar je blij van wordt. Dat maakt tegelijkertijd het gelukshormoon endorfine aan. 

  • PRAAT EROVER. Het kan zijn dat je je zorgen maakt over je gepieker. Als dat zo is, is het belangrijk om dat je je hart lucjht en steun zoekt. Praat over je gevoelens, het lucht op. Aarzel niet om steun te zoeken bij een professional. 

Naar het overzicht

© 2023 Overspanne
Website door OVK webdesign