LEES TIP: Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela

LEES TIP: Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela

BUEN CAMINO

In april 2019 zou ik de camino naar Santiago de Compostela gaan lopen.
Ik zat dat jaar in de overgangsfase van job naar job en ik voelde dat ik tijdelijk afstand moest gaan nemen van alles, mijn werk, mijn gezin, mijn vrienden om in mijn eentje op zoek te gaan naar wat ik nou echt wilde. In diezelfde tijd kwam Corona. Hoe is het mogelijk! Er was geen mogelijkheid meer om naar Spanje te gaan zonder het risisico daar langer te moeten blijven dan je lief was. Dus helaas ging het niet door.

Nog steeds heb ik de enorme behoefte om de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela te lopen. Het lijkt me de ultieme uitdaging op fysiek en mentaal gebied. Door de natuur, slapen in een alberque (onderkomen met slaapzalen en stapelbedden), doorzettingsvermogen ontwikkelen, stil zijn, mijn hersenpan rust geven en anderen ontmoeten. Nou heb ik de mazzel dat ik 2 vriendinnen heb die ook heel erg van wandelen houden. We hebben samen de 4-daagse gelopen en zijn vorig jaar een midweek langs de Nederlandse kust gaan wandelen. Allebei een aanrader. Niet dat dit te vergelijken is maar is het in ieder geval wat wandelervaring.

Om me in de tussentijd meer te overtuigen van deze, toch wel pittige tocht, heb ik deze 2 boeken gelezen waarin de camino de hoofdrol speelt. 2 absolute fraaie boeken maar zeer verschillend van elkaar.

CAMINO gaat over rouwverwerking en acceptatie van hetgeen is gebeurd. Het gaat over de geschiedenis van Joegoslavie en de vreselijke 10 jaar durende oorlog (1991 - 2001) die daar heeft plaatsgevonden met zeer interessante informatie over de zeer complexe geschiedenis, de etnische conflicten en de zoektocht naar overleving van velen. Het opnieuw opbouwen van je bestaan en het verleden achter je laten. Het gaat over doorzettingsvermogen en blijven geloven in je oorspornkelijke idee. Prachtige vertelling.
auteur: Anya Niewiera

ONDERWEG gaat over een zeer jonge vrouw met een burn-out en zeer onvoorbereid de camino gaat lopen. Het voelt voor haar als enige redmiddel. Zij beschrijft zeer fraai over haar angsten, paniekaanvallen, loslaten. De rol van ouders, het verlies van haar jeugdliefde, haar verwachtingen van het leven, het werk waar ze niet blij van wordt en uiteindelijk helemaal opgebrand is. In de dieptste donkerte vertrekt ze en loopt in haar tocht van 32 dagen naar de verlichting.
auteur: Bente van de Wouw


Dus het plan is om in april 2023 te starten met de eerste ca. 100 km. Starten in Saint Jean Pied de Port, de Spaanse grens over en eindigen net voorbij Pamplona. In eerste instantie was mijn plan om deze tocht alleen te lopen maar ik heb 2 vriendinnen die ook zeer enthousiast zijn. Wie weet gaan we het met ons 3-en ontdekken.

Naar het overzicht

© 2023 Overspanne
Website door OVK webdesign