ZONDAGAVONDSTRESS

ZONDAGAVONDSTRESS

De een voelt het in zijn buik. De ander pijn op de borst. Weer anderen krijgen hoofdpijn. Het weekend loopt ten einde en in plaats van te genieten van je laaste vrije avond, ervaar je zondagavondstress. Een meerderheid van de werkenden in de westerese wereld heeft er last van. Wat zijn mogelijke oorzaken van de zondagse stress? Een paar antwoorden uit onderzoek.

De meeste mensen ervaren in het weekend meer positieve gevoelens dan op werkdagen. Bijvoorbeeld door een grotere vrijheid in het kiezen van hun actvitieiten. Het contrast tussen het weekend en de werkweek zorgt aan het einde van de zondag voor een gevoel van verlies en negatieve anticipatie (verwachtingen). Tegelijk.

Beide gevoelens kunnen ervoor zorgen dat we op zondagochtend of maandagochtend anders reageren op vergelijkbare uitdagingen dan op - zeg - een doorsnee donderdagmiddag. Ons werk is op maandag niet anders dan de rest van de week, maar wij zijn dat wel. Dit leidt er bijvoorbeeld ook toe dat op maandagen de meeste hartaanvallen en ongelukken op het werk voorkomen. 

Sommige onderzoekers wijzen erop dat veel mensen elk weekend hun vaste routine verlaten. Ze gaan later naar bed, eten en drinken meer alcohol. Dat werkt ook niet mee. Canadeze researchers stelden vast dat zondagen de laaste 40-jaar sterk veranderd zijn. Door secularisatie, de veranderende rol van het geloof, en de introductie van koopzondagen in veel landen zijn zondagen drukker geworden en meer gaan lijken op werkdagen.

HET CONTRAST TUSSEN HET WEEKEND EN DE WERKWEEK ZORGT VOOR EEN GEVOEL VAN VERLIES.

Oorzaken zijn interessant, maar kunnen vaak niet zomaar weggenomen worden. Wat kunnen we wel doen om het weekendgevoeld iets langer vast te houden? Een paar praktische TIPS.

  • Zorg voor een evenwichtg weekend: prop bijvoorbeeld niet alle ontspanning in de zaterdag en alle voorbereidingen voor de nieuwe week in de zondag. Experimenteer met je weeekend indeling en houd bij of dat de stress vermindert.
  • Let ook in het weekend op je gezondheid: slaap, eet en drink een paar weekenden zoals je door de week doet en kijk of dat werkt?
  • Plan je zondagavond: we zoeken actief ontspanning op zaterdag, maar voor de zondagavond is er vaak geen plan. Dat biedt alle gelegenheid om in gepieker over je werk te verzanden. Doe daarom iets leuks en actiefs dat je afleidt van je getob.
  • Organiseer alvast je maandagochtend: sluit je werkweek op een slimme manier af. Denk niet: eingelijk vrijdagmiddag, maandagochtedn zien we wel weer. Maar maak voordat je vertrekt een lijstje met een paar to do's en leg je digitale en fysieke spullen klaar voor een overzichtelijk begin van de nieuwe week.
  • Doet iets leuks op maandag: plan de lunch met die leuke collega op maandag. Of organiseer iets sportiefs op de maandagavond. De anticipatie op deze activiteiten fungeert als een tegenwicht voor de spanning en stress die je op zondagavond kunt ervaren.

Ten slotte, mocht je in het weekend regelmatig denken: ik moet een andere baan zoeken, realiseer je dan dat de meeste mensen die zondagavondstress ervaren gewoon leuk werk hebben. Wacht voor alle zekerheid even tot woensdag of donderdag voordat je echt die sollicitatiebrief verstuurt.

IK WENS JE EEN ONTSPANNEN WEEKEND!

Bron: boek; Waarom we allemaal beter zijn dan gemiddeld.  (Ben Tiggelaar)

Naar het overzicht

© 2023 Overspanne
Website door OVK webdesign