Vandaag een groot krantenartikel in 'de Gelderlander' tijdens het WK voetbal.
Het lijkt er op dat we bekende voorbeelden nodig hebben om ons minder beschaamd te voelen bij het vragen van psychische hulp. Hoe gewoon we het vinden om naar de huisarts te gaan als we lichamelijk ongemakken hebben, zo lastig vinden we het om toe te geven dat we af en toe psychische hulp nodig hebben, laat staan erom actief om vragen.
'DOEN ALSOF ALLES GOED GAAT, IS DODELIJK VERMOEIEND'
We verwachten dat de klachten vanzelf weer overgaan, dat kan soms het geval zijn maar bij het overgrote deel is hulp welkom en helpt het. Ook schaamte speelt een rol, met name bij verslavingsproblemen.
Echter bij jongeren heerst er niet zo zeer taboe rondom verslavingen, bij hen is het juist minder aanvaard om er voor uit te komen een depressie te hebben. Een gemiste kans.
Nogmaals bij fysieke problemen vinden we het heel normaal om hulp te vragen, dat zou voor het welbevinden en het functioneren van de mens evenzo moeten zijn. Vaak worden psychische stoornissen ook gestigmatiseerd. We hebben de neiging om er een negatief oordeel aan koppelen. De term klinkt ook negatief: psychische stoornis maar eigenlijk hebben we het hier over een brein wat anders functioneert. Ditzelfde geldt ook voor diabets patienten, hoge bloeddruk kwalen of psoriasis, allerlei symptomen waarbij we het heel normaal vinden om daar actief op in te zetten.
Hulp vragen of begeleiding bij psychische klachten is dus normaal.
30% van de mensen die bij de huisarts komen geeft aan last te hebben van angst, stress, somberheid of prikkelbaarheid. 4 op de 10 mensen in Nederland voldoen op een bepaald moment in hun leven aan de criteria voor een psychische stoornis. De kans is dus erg groot dat er naast jou, zeker nog iemand is die last heeft van psychische nood. Ga het gesprek met elkaar aan, vertel wat je voelt, voelt het niet goed met diegene ga dan op zoek naar een ander. Als we naar de cijfers kijken zijn er meer om je heen dan je denkt met psychische hulpvragen.
TIP:
Met een crikel op hun hand en hashtag #ikbenopen laten socialmediagebruikers zien waar ze mee kampen, proberen ze anderen met psychische problemen te steunen. Het is een manier waar je als je vragen hebt, hulp wil, even (h)erkenning wilt krijgen terecht kan.